zaterdag 16 juni 2007

Pantserhouwitser opnieuw in actie in Uruzgan

Nederlandse ISAF soldaten hebben vandaag wederom het zwaarste geschut dat ze bij zich hebben ingezet in Uruzgan. Dit deden ze ter ondersteuning van het Afghaanse leger dat nog steeds met de Taliban vecht in de buurt van het stadje Chora.

In de omgeving van Chora, ongeveer 40 kilometer ten westen van Kamp Holland bij Tarin Kowt, wordt nog steeds gevochten tussen de Taliban en het Afghaanse leger. Dit heeft een woordvoerder van defensie verklaard in RTLNieuws.

De onrust bij Chora ontstond toen opstandelingen eind april daar een politiepost innamen. Deze werd later heroverd door Nederlandse en Afghaanse militairen.

Nederland steunt daar het Afghaanse leger nog steeds. Volgens de woordvoerder is de inzet van de pantserhouwitser een zwaar middel waar slachtoffers bij vallen. De Nederlanders zelf lopen daarbij geen gevaar, maar ze helpen het Afghaanse leger op afstand.

Chora al tijden onrustig
Eind mei 2006 werd er een politiepost overvallen in het district Chora, dat oostelijk grenst aan Tarin Kowt. Toen werd juist de Nederlandse compound in Tarin Kowt ingericht.

Op 30-31 mei werd er een politiepost overvallen door de taliban en daarbij zouden 12 politiemensen zijn gedood. Volgens een Taliban-commandant, die het persbureau Reuters belde en zich Mullah Ahmed noemde, zou een groep van 40 Afghaanse politiemannen zijn ontvoerd. Hij vertelde dat de Taliban-leiders over hun lot zou beslissen.

Het leger van Afghanistan heeft toen samen met de coalitie een tegenaanval uitgevoerd om het district weer onder controle te krijgen.

De Taliban meldde eerder in 2006 al eens dat delen van Uruzgan, waaronder Chora, onder Taliban-controle waren gekomen.