zaterdag 23 juni 2007

Medailles voor Nederlandse militairen en buitenlandse ISAF-collega’s

Gisteren ontvingen 300 Nederlandse soldaten en collega’s uit het buitenland de herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij maakten tussen november 2006 en april 2007 deel uit van de staf van ISAF Regional Command South in Afghanistan onder leiding van generaal-majoor Ton van Loon.

De militairen, uit België, Canada, Estland, Groot-Brittannië, Roemenie en Nederland zijn afkomstig van een aantal eenheden.

Het hoofdkwartier in Kandahar (Regional Command South), waarmee generaal Van Loon de leiding gaf aan vier internationale Taskforces in de zes zuidelijke provincies van Afghanistan.

Deze militairen waren in die periode onder meer verantwoordelijk voor twee grote operaties, Baaz Tsuka en Achilles, die tot doel hadden de veiligheid in het zuiden van Afghanistan te vergroten zodat een impuls kon worden gegeven aan de wederopbouw

De Koningscompagnie en de Tijgercompagnie van het 11e Luchtmobiele Bataljon uit Schaarsbergen was als reservecompagnie van het Regional Command (South) overal inzetbaar in het gehele zuiden.

De verkenners van 42 Tankbataljon uit Havelte dienden als ‘Force Protection’ peloton met als hoofdtaak het beveiligen van de commandant Regional Command (South). Daarnaast ondersteunden zij lokale autoriteiten in Spin Boldak en voerden zij verkenningstaken uit tijdens operatie Achilles.

En een Communicatie- en Informatiesystemen detachement met twee kleine groepen was gestationeerd in de provincies Zabul en Helmand.

Tijdens de bijeenkomst werd er ook een minuut stilte in acht genomen voor de 38 militairen in de periode tussen november 2006 en april 2007 die om het leven kwamen.

ISAF telt 5 Regionale Commando Centra. Deze zijn gevestigd in Kabul, Mazari Sharif, Herat, Kandahar en Bagram.

Het Regionale Commando Oost in Kandahar wordt om het half jaar geleid door Canada, Nederland of Engeland.