vrijdag 22 juni 2007

Nederlandse ISAF-militairen leverden zware strijd in Uruzgan

Nederlandse militairen hebben afgelopen week hevig gevochten rond Chora in Uruzgan. Het waren de hevigste gevechten in de recente geschiedenis voor het Nederlandse leger, zegt commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

De slag om Chora kon gewonnen worden doordat er extra versterkingen werden gestuurd. Volgens Berlijn dwongen de Taliban burgers aan hun zijde mee te vechten en werden weigeraars geëxecuteerd.

Minster van Defensie Van Middelkoop betreurt de burgerslachtoffers die zijn gevallen. Hij kon niet uitsluiten dat de Nederlanders daar ook verantwoordelijk voor waren. Hij vertelde verder dat hij de gebeurtenissen van de afgelopen week ook met zijn Australische collega heeft besproken

Vorige week openden de Taliban aanvallen op politieposten rondom Chora. Na een verzoek van de Afghaanse autoriteiten om Chora niet in de steek te laten besloot de commandant Hans van Griensven van de Task Force Uruzgan te blijven en te vechten.

“De Nederlandse militairen hebben gedaan wat wij van hen verwachten. Ze hebben onverzettelijk en moedig standgehouden”, aldus Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn vanmorgen tijdens een persbriefing over de stand van zaken in het gebied.

Volgens Berlijn was er sprake van een “zeer ernstige situatie”. Er was een grote druk van de “opposing militant forces” (OMF) op Chora. De situatie was zeer complex omdat er zo veel verschillende groeperingen deelnamen aan de gevechten. Nederlandse, Australische en Afghaanse troepen vochten samen tegen de Taliban. Hierbij waren ook plaatselijke milities betrokken.

Apaches, F-16’s en F-18’s werden ingezet om luchtsteun te verlenen. Ook de pantserhouwitzer werd vanaf Kamp Holland bij Tarin Kowt ingezet. De gevechten hebben enkele dagen geduurd en in de loop van dinsdag werden de controleposten op de Taliban heroverd.

Tijdens deze gevechtshandelingen kwam maandag sergeant-majoor Jos Leunissen om het leven. Dat gebeurde vermoedelijk door een explosie in de mortier die hij bediende.

De situatie is sinds woensdag overzichtelijker. De gouverneur van Uruzgan, Munib, en de commandant van de Task Force Uruzgan, Van Griensven, hebben een bezoek gebracht aan het gebied.

Duidelijk is dat er veel strijders van de Taliban zijn omgekomen onder wie twee belangrijke Talibanleiders. Zij waren direct verantwoordelijk voor de gevechten rond Chora.

De ontwikkelingen in het gebied ontstonden al nadat op 26 april de post Kala Kala ten westen van Chora tijdelijk in handen was gevallen van opstandelingen. Vanaf dat moment is ervoor gekozen om permanent aanwezig te zijn en veel projecten op te starten, zoals het uitbreiden van het “Health Centre”, het herstel van overheidsgebouwen, het herinrichten van scholen en de aanleg van de weg van Chora naar Tarin Kowt.

Er wordt nu een plan gemaakt om gericht steun te verlenen naar aanleiding van de recente gevechten. Daarvoor wordt geld beschikbaar gesteld en de Provinciale Reconstructie Teams zetten hun opbouwwerkzaamheden voort. Ook wordt gewerkt aan het wegnemen van spanningen tussen de verschillende stammen in het gebied.

Berlijn benadrukte dat het motto van de missie was en is: “Opbouwen als het kan, vechten als het moet”. Ondertussen zijn de winkels weer geopend en wordt het dagelijks leven weer opgepakt. Er vinden nog wel schermutselingen plaats in het gebied.

Hij besloot zijn briefing met het tonen van diep respect voor de militairen die in moeilijke omstandigheden hun werk hebben gedaan. “Zij hebben zich professioneel en moedig gedragen.”

Eerder verklaarden hoge Britse officieren al tegenover de BBC dat de strijd die ze voeren in de provincie Helmand waar zij het Provinciaal Reconstructie Team leiden de zwaarste zijn sinds de Korea Oorlog.

Afghanistan beleeft de gewelddadigste periode sinds de omverwerping van de Taliban in 2001. Bij gevechten en aanslagen dit jaar zijn al meer dan 2.300 mensen om het leven gekomen.